Secolul Sinelui - Fabricarea Consimțământului (partea 2/4)

Partea a II-a - Fabricarea Consimțământului (Engineering Of Consent)

Partea a II-a a seriei ”Secolul Sinelui” analizează modul în care cei aflaţi la putere în America de după război au folosit ideile lui Freud despre mintea inconştientă pentru a încerca să controleze masele.

Politicieni şi strategi au ajuns să creadă premisa subiacentă a lui Freud – că în adâncul tuturor fiinţelor umane se află dorinţe şi frici periculoase şi iraţionale. Ei erau convinşi că dezlănţuirea acestor instincte era ceea ce dusese la barbaria Germaniei naziste. Pentru a împiedica astfel de lucruri să se mai repete, ei s-au preocupat să găsească moduri de a controla acest duşman ascuns în mintea umană.

Fiica lui Sigmund Freud, Anna şi nepotul acestuia, Edward Bernays, au pus la punct nucleul filosofic. Guvernul SUA, marile companii şi CIA le-au folosit ideile pentru a dezvolta tehnici de administrare şi controlare a minţilor poporului american. Dar aici nu era vorba de un exerciţiu cinic de manipulare. Cei aflaţi la putere credeau că singurul mod de a face democraţia să funcţioneze şi de a crea o societate stabilă era prin reprimarea barbariei sălbatice care bântuia imediat sub pojghiţa de suprafaţă a vieţii normale americane.

Vezi si:
Partea I: Mașina de fericire (The Happiness Machine)
Partea a IIIa: În mintea fiecăruia se află câte un poliţist: acesta trebuie distrus (There is a Policeman Inside All Our Heads: He Must Be Destroyed)
Partea a IVa: Opt persoane sorb din vin la Kettering (Eight People Sipping Wine in Kettering)

 

Ți-a plăcut? Transmite mai departe:
       

Exprimă-ți părerea!